سرویس جهان مشرق _ به پایان دومین ماه از جنگ میان روسیه و اوکراین رسیده ایم؛ نبردی که صرف نظر از تعیین برنده یا بازنده برای آن تا امروز، بر خلاف تمام تصورات و محاسبات کارشناسان پیش از آغاز جنگ پیش رفت.
در آخرین هفتههای پیش از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، کشورهای غربی بارها و بارها درخواست های نظامی زلنسکی و ارتش اوکراین برای تحویل تجهیزات سنگین به این کشور (نظیر قوای زرهی، توپخانه یا پدافند هوایی دوربرد) را رد کرده و تنها به ارسال سلاحهای سبک و متوسط نظیر موشک های ضد زره هدایت شونده یا پدافند کوتاه برد دوش پرتاب بسنده کردند.
بسیاری دلیل این امر را نگرانی غرب از به غنیمت رفتن و دستیابی ارتش روسیه به تسلیحات پیشرفته غربی عنوان میکردند زیرا به نظر میرسید همانند وزارت دفاع امریکا "پنتاگون" که بازه زمانی ۹۶ ساعته را برای سقوط شهر کییف پایتخت اوکراین در نظر گرفته بود، شرکای اروپایی اوکراین نیز امید چندانی برای حفظ دولت زلنسکی نداشتند.
اما رفته رفته با مشاهده دفاع سرسختانه ارتش اوکراین، حجم و تناژ تسلیحات ارسالی به اوکراین افزایش چشمگیری یافت و پس از عقب نشینی ارتش روسیه از جبهه شمال پایتخت و اطمینان غرب از این موضوع که دولت اوکراین دیگر با خطر سقوط مواجه نیست، روند تحویل تسلیحات به ارتش اوکراین با تغییر محسوسی روبرو شد.
لیست تجهیزات سنگین ارسال شده به اوکراین
اگرچه از ابتدای آغاز جنگ تا کنون به شکل روزانه یا هفتگی محموله های تسلیحات متوسط نظیر موشک های ضد زره و پدافندی دوش پرتاب یا تسلیحات انفرادی و حفاظتی به خاک اوکراین منتقل میشد اما تقریبا از روز ۳۸ م جنگ و عقب نشینی ارتش روسیه از جبهه کییف بود که کشورهای عضو ناتو شروع به بررسی ارسال تجهیزات سنگین نظامی به اوکراین کردند.
تانکهای اصلی میدان نبرد، هویتزرهای کششی و خودکششی، جنگنده و بالگرد، پهپادهای انتحاری و رزمی از جمله مهمترین تجهیزات ارسالی بودند که در زیر، لیست تقریبا کامل و تایید شده این اقلام به تفکیک کشور مورد نظر ذکر میشود:
آمریکا:
_ ۹۰ دستگاه توپخانه کششی ۱۵۵ میلیمتری احتمالا از مدل M۷۷۷ با مهمات هدایت ماهواره ای.
_ تعداد نامشخص سیستم های راکت انداز هدایت ماهواره HIMARS با برد ۳۰۰ کیلومتر.
_ ۱۶ فروند بالگرد ترابری-رزمی میل۱۷ .
_ صدها فروند مهمات سرگردان و پهپادهای انتحاری مدل سوویچ بلید و فینیکس.
_ کیت های هدایت لیزری راکت های هدایت شونده توپخانه ای APKWS .
_ ۲۰۰ دستگاه نفربر زرهی M۱۱۳ .
_ ۲۰ دستگاه رادار ویژه آتش یاب شلیک توپخانه و خمپاره انداز.
بریتانیا:
_ پهپادهای انتحاری از مدل و تعداد نامشخص.
_ ده ها تیر موشک کروز ضد کشتی احتمالا از مدل هارپون یا سی اسپیر
_ ده ها دستگاه خودروهای ضد مین و ضد کمین (امرپ) از مدل های مختلف نظیر Spartan .
_ توپخانه برد بلند (مدل و تعداد ذکر نشده).
ترکیه:
_ ۱۶ فروند پهپاد رزمی Bayraktar TB۲ و پهپادهای شناسایی مینی بیرقدار (پیش از جنگ ۲۰ فروند بیرقدار تحویل ارتش اوکراین شده بود).
هلند:
_ ۲۴ دستگاه هویتزر خودکششی مدل PZH-۲۰۰۰ که برترین و مدرنترین سامانه توپخانه ای است که تا کنون به ارتش اوکراین تحویل داده شده است.
_ ۷ دستگاه رادار ویژه آتش یاب خمپاره و توپخانه.
جمهوری چک:
_ تعداد نامشخص سامانه پدافندی شاسی سوار استرلا ۱۰ .
_ ۲۰ دستگاه هویتزر خودکششی ۱۵۲ میلیمتری DANA .
_ ۲۰ دستگاه راکت انداز RM-۷۰ ومپایر
_ تعداد نامعلوم راکت انداز BM-۲۱ گراد
_ ۶۱ دستگاه نفربر زرهی از انواع مختلف نظیر BVP۱ .
_ ۱۲ دستگاه تانک T۷۲-M۱ .
فرانسه:
_ ۱۲ دستگاه هویتزر خودکششی سزار.
کانادا:
_ ۴ دستگاه هویتزر کششی ۱۵۵ میلی متری M۷۷۷ .
بلژیک:
_ ۲۴ دستگاه هویتزر خودکششی ۱۵۵ میلی متری M۱۰۹-A۴ .
اسلواکی:
_ ۱ آتشبار سامانه پدافندی برد بلند S۳۰۰-PMU .
_ ۱۸ دستگاه هویتزر خودکششی ۱۵۲ میلی متری زوزانا.
_ تعداد نامشخصی جنگنده میگ۲۹ .
لهستان:
_ ۲۰ دستگاه توپخانه خودکششی ۲S۱ گووزدیکا.
_ ۲۰ دستگاه راکت انداز توپخانه ای BM-۲۱ گراد.
_ ۱۰۰ دستگاه تانک اصلی میدان نبرد T۷۲-M۱ .
_ ۱۰۰ تیر موشک هوا به هوای گرمایاب R۷۳ ویژه شلیک از جنگنده های اوکراینی میگ۲۹ و سوخو۲۷ .
*در میان سیل انبوه تجهیزات تحویل داده شده یا در حال ارسال به اوکراین، تنوع و البته کیفیت بالای تسلیحات توپخانه ای قابل توجه است؛ به نظر میرسد کشورهای غربی به مدد اطلاعات دقیق ماهواره های جاسوسی و پروازهای شناسایی پرتعداد در نزدیکی مرز اوکراین، به دنبال این هستند تا با ارائه لحظه ای این اطلاعات به ارتش اوکراین و استفاده از صدها دستگاه هویتزر مدرن نظیر سزار فرانسوی یا PZH-۲۰۰۰ آلمانی جبهه شرقی اوکراین را که ارتش روسیه در حال اجرای عملیاتی بزرگ برای پیشروی در آن است به قتلگاه ادوات زمینی روسیه تبدیل کنند.
نابودی لانه جاسوسی ناتو در بندر اودسا توسط موشکهای روسی
روز گذشته تصاویری از حمله ارتش روسیه با موشک های کروز دوربرد به ساختمانی در بندر اودسا در جنوب غربی اوکراین منتشر شد.
در نگاه اول به نظر میرسد این حمله نیز به مانند گذشته به یک ساختمان که احتمال داده میشد محل حضور نظامیان اوکراینی یا انبار مهمات آنها باشد صورت گرفته باشد اما منابع وابسته به وزارت دفاع روسیه معتقدند این ساختمان محل حضور مستشاران خارجی و تیمی ویژه از جاسوسان و نیروهای ویژه رصد میدانی در ساحل جنوبی اوکراین بوده است.
گفته می شود چندین طبقه از ساختمان هدف قرار گرفته در بندر اودسا، محل اسکان نیروهای خارجی درگیر در جنگ اوکراین بوده است که در این بندر به اوکراینی ها کمک کردند تا با موشک کروز ناو مسکوا را مورد اصابت قرار دهد.
به گفته منابع روسی، در این حمله از موشک کروز هوا پرتاب خا۱۰۱ که از بمب افکن های راهبردی ارتش این کشور نظیر توپولوف۹۵ یا توپولوف ۱۶۰ پرتاب میشود استفاده شده است.